top of page

Foto : WTCB

De buitengevel is onderhevig aan windbelasting, die enerzijds op de gevel drukt, en anderzijds (via turbulentie) de buitengevel naar buiten kan "zuigen". In België gaat de belasting van 400N (+/ 40 kg)  tot 2000 N (+/- 200 kg)  per m2.


Een goede trek- en drukweerstand zorgt ervoor dat de gevel niet gaat barsten, of in het ergste geval, naar buiten toe instorten.

​

Door de opkomst van spouwankers in combinatie met een isolatieplug, is naast corrosie nu ook een goede hechting in de plug een belangrijk thema geworden. Te vaak worden gewone isolatiepluggen gebruikt. Een isolatieplug is ontwikkeld voor vertikale belasting (afschuiflast). Een spouwankerplug moet getest worden op trek-en drukbelasting, in de juiste binnenmuurtypes.

​

Holle snelbouwstenen en kalkzandsteen zorgen ervoor dat een goede verankering niet steeds evident is. Door de zachtheid en/of de holtes in het materiaal is het moeilijker een goede hechting te verkrijgen tussen de plug en de binnenmuursteen. Hier is het dus opnieuw belangrijk een anker-plug combinatie te gebruiken die aangepast is aan het gebruikt type binnenmuur.

Niet enkel uittrekwaarden zijn belangrijk, maar ook de drukbelasting moet vermeld worden.

​

Standaard moeten tussen de 4 à 6 ankers per m2 geplaatst worden, afhankelijk van het type binnenmuur en de gebruikte plug. Het is aangewezen het aantal ankers per m2 te verhogen naarmate hoger verankerd moet worden. Bv verkeerstrillingen hebben een grotere impact op het 3e verdiep dan op het gelijkvloers.

​

Voor de berekening van het aantal te gebruiken ankers geldt volgende formule :

(gemiddelde uittrekwaarde/2,7) = Fd (declared value)

aantal ankers = windebasting in de betreffende zone / Fd

 

Let op een correcte plaatsing. Bij holle stenen  wordt het risico hoger dat het anker door de plug 'geduwd' wordt en de gevel daardoor haar stabiliteit verliest (zie foto)

​

​

​

​

​

​

bottom of page