Vochtproblemen in de gevel
Bij vochtproblemen is het belangrijk om op zoek te gaan naar de juiste oorzaak.
Vochtproblemen zijn dikwijls te wijten zijn aan een constructiefout, zoals bijvoorbeeld een verkeerde plaatsing van spouwankers (waardoor er vocht in de binnenmuur terecht komt) of vervuiling van de spouw door (installatie-)afval...
​
Vocht door vervuiling in de spouw
Installatie-afval, puin, restanten van verpakkingsmateriaal, maar ook koffiebekers of blikjes verdwijnen regelmatig in de spouw. Dit alles bemoeilijkt de ventilatie en waterafvoer uit de spouw en kan vervolgens vochtplekken op de gevel veroorzaken. Hoe meer afval er in de spouw ligt, hoe slechter de spouw kan ventileren en voor afwatering van de spouwmuur kan zorgen en hoe groter de vochtproblemen worden.
​
Andere oorzaken van vochtproblemen in de gevel...
Vocht onder raamdorpels
Een raamdorpel of ook wel waterslag genoemd, is een voorziening onder een raam waardoor (regen)water niet direct op en in de muur terechtkomt. Waterslagen beschermen dus de gevel en het metselwerk tegen indringen van water aan de onderzijde van het raam. Een raamdorpel moet steeds schuin naar voor geplaatst worden zodat het water mooi afloopt langs de voorkant. Indien de raamdorpel verkeerd geplaatst wordt, kan het water indringen in de gevel en ontstaan er vochtplekken. Het kan ook zijn dat het water afloopt langs de zijkant van de dorpel en er daardoor vochtplekken ontstaan aan de zijkanten van de raamdorpel. Dit wordt vaak opgelost door een verhoogje aan de zijkanten van de raamdorpel te plaatsen waardoor het water niet aan de zijkant kan aflopen en altijd vooraan moet draineren. De afwatering kan ook gecorrigeerd worden aan de hand van een siliconestrip.
Vocht ter hoogte van open stootvoegen
Open stootvoegen zorgen voor ventilatie en afvoer van water (condens) uit de spouw. Deze open stootvoegen moeten vrijgelaten worden tot op het onderliggende membraan (de lintvoeg in het metselwerk dient dus plaatselijk te worden onderbroken). Zoniet kan de drainering van het water dat in de spouw gedrongen is, langs daar verhinderd worden. Hierdoor kan er water op het membraan verzameld worden, dat onvermijdelijk zal wegvloeien in de gevelstenen en mogelijks zelfs naar de binnenomgeving. Een verstopping van de stootvoegen kan dus resulteren in vochtplekken op de buitenmuur. Vochtplekken die ontstaan door het afdruipen van de stootvoeg, waar eventueel algenvorming bij ontstaat, kan men voorkomen door het plaatsen van een impregneermiddel zoals een hydrofuge.
Vocht door lekkage regenpijp
Een dakgoot of regenpijp dient onder andere ter bescherming van de gevel. Het vangt neerslag op, waardoor het vocht niet rechtstreeks langs de buitenmuur loopt. Door ophoping van bladeren en vuil kan het zijn dat
het water niet goed wordt afgevoerd en op de gevel terecht komt. Ook kan er een lekkage aan de dakgoot ontstaan. Wanneer een dakgoot lek is, kan dit vochtschade veroorzaken aan de gevel van een woning. Dergelijke vochtproblemen kunnen opgelost worden door de regenpijp te herstellen of te vervangen.
Doorslaand vocht
Doorslaand vocht of regendoorslag duikt vooral op bij poreuze of beschadigde muren van oudere woningen. Vooral de muren die naar de regenzijde gericht zijn, kunnen last krijgen van dit probleem. Erg poreuze muren kunnen vocht opslorpen of water kan binnendringen via barsten in de muur of door een lekkende dakgoot. Dit vocht baant zich vervolgens een weg doorheen de hele muur waardoor er uiteindelijk niet enkel aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant sporen van vocht, salpeter of schimmel kunnen verschijnen. Het is dus erg belangrijk om poreuze muren (vooral deze aan de regenkant) te behandelen met een impregneermiddel. Dit heeft een vochtafwerend effect en hiermee kan doorslaand vocht dus vermeden worden.
Optrekkend vocht
Indien de gevelstenen aan de onderkant van de gevel donkerder worden of soms zelfs een groene kleur verkrijgen, is dit vaak te wijten aan optrekkend vocht. Optrekkend vocht heeft als oorzaak een direct of indirect contact van de steen of het metselwerk met vocht of grondwater. Door het optrekkend vocht in de buitenmuur, zullen de onderste gevelstenen steeds nat zijn en kunnen ze na verloop van tijd een groene kleur of witte uitslag krijgen (salpeterzuur). Dit kan opgelost worden door de stenen te injecteren met een vochtwerend middel. Hierdoor onstaat er een waterkerende laag die je gevel voortaan beschermt tegen het opstijgend vocht.